Malzemeler
- Soğan (güccüklerinden)
- Biber (yeşil, sivri, az acı)
- Domates (mümkünse tam kırmızı)
- Baharat (kırmızı biber, isot, pul biber, kara biber, kekik)
- Yumurta
- Kaşar
- Sucuk
Yapılışı
- Ön tatlandırıcılar:
İlk önce soğanlar mikro düzeyde kesilir ve tavada kavrulur.
Pembeleşince gene kirpikten biraz kalın doğranmış biberler tavaya atılır ve ölene kadar kavrulur.
Püf noktası: Biberler ve soğan çok ama çok ince doğranmalıdır.
- Domateslerin eklenmesi:
Kübik doğranmış (soyulmuş da olabilir) domatesler tavaya atılır ve domatesler yumuşayana kadar tavada pişirilir.
- Püf noktası: Domatesler mümkün olduğu kadar küçük doğranmalıdır ve ne çok sulu ne de çok kuru olmamalarına özen gösterilmelidir.
- Lezzetin sırrı:
Bu aşamada kekik, kırmızı biber, pul biber çok az miktarda ilave edilir. (Baharat sadece az miktarda eklenmelidir)
- Baharat yemiş et:
Aynı anda ince kesilmiş sucuk (reklamlarda yumurtanın yanındaki gibi) dörde bölünerek tavaya atılır. Bu aşamada yemeğin tuzu ilave edilir.
Püf noktası: Sucuk ilavesi damak tadına bağlıdır. İlave etmeyebilirsiniz.
- İşte işin sırrı:
Domateslerin hacminin bir buçuk katı büyüklüğünde yumurta kırılması gerekmektedir. Yani domates ve yumurtaların boyu eşitse 4 domatese 6 yumurta kırılmalıdır ancak 4 yumurta tam kırılacak 2 yumurtanın da sadece sarısı çırpılmak üzere kaba boşaltılacaktır. Çırpma işlemi sırasında mutlaka kara biber eklenecektir. Yumurta karabiberle çırpılacaktır. Az da olsa tuz ilave edilebilir. Yumurta sıvı hale gelene kadar çırpılacaktır.
- Peynir tadı:
Yumurtadan önce mümkünse rendelenmiş mümkün değilse iyice ince kesilmiş kaşar karışıma ilave edilecektir.
- Lezzet bombası finali:
Kaşar ilavesinden sonra (kaşarlar sünmeye başladığında) kara biberle çırpılmış yumurta tavaya dökülecektir. Ara ara tahta kaşıkla tavanın tabanı ile teması sağlanacak fakat tam karıştırılmayacaktır.
- Ateşten alınması gereken an:
Ne kuru ne cıvık daha doğrusu kolonyalı mendilden biraz daha nemli iken tava ateşten alınacaktır. Unutulmamalıdır ki siz tavayı ateşten aldıktan sonra yemek pişmeye devam edecektir. Öyle bir zamanlama ile almalısınız ki ekmeği batırdığınızda ne kuru nede cıvık bir parça kopartabilesiniz.
- Fırından ekmek alınması:
Ya çocuğu gönderip yada bir koşu gidip fırından sıcak ekmek alınacaktır ama ekmek mümkünse açıkta bırakılacak yada kağıda sarılacaktır. Kapalı kalan yada poşete sarılan sıcak ekmek ıslak olur. Menemen gevrek ekmekle yenir. Ekmeğin kenarları yumurta tavadan alınıp ağıza gidene kadar sert kalmalıdır.
- Afiyet olsun -
- Soğan (güccüklerinden)
- Biber (yeşil, sivri, az acı)
- Domates (mümkünse tam kırmızı)
- Baharat (kırmızı biber, isot, pul biber, kara biber, kekik)
- Yumurta
- Kaşar
- Sucuk
Yapılışı
- Ön tatlandırıcılar:
İlk önce soğanlar mikro düzeyde kesilir ve tavada kavrulur.
Pembeleşince gene kirpikten biraz kalın doğranmış biberler tavaya atılır ve ölene kadar kavrulur.
Püf noktası: Biberler ve soğan çok ama çok ince doğranmalıdır.
- Domateslerin eklenmesi:
Kübik doğranmış (soyulmuş da olabilir) domatesler tavaya atılır ve domatesler yumuşayana kadar tavada pişirilir.
- Püf noktası: Domatesler mümkün olduğu kadar küçük doğranmalıdır ve ne çok sulu ne de çok kuru olmamalarına özen gösterilmelidir.
- Lezzetin sırrı:
Bu aşamada kekik, kırmızı biber, pul biber çok az miktarda ilave edilir. (Baharat sadece az miktarda eklenmelidir)
- Baharat yemiş et:
Aynı anda ince kesilmiş sucuk (reklamlarda yumurtanın yanındaki gibi) dörde bölünerek tavaya atılır. Bu aşamada yemeğin tuzu ilave edilir.
Püf noktası: Sucuk ilavesi damak tadına bağlıdır. İlave etmeyebilirsiniz.
- İşte işin sırrı:
Domateslerin hacminin bir buçuk katı büyüklüğünde yumurta kırılması gerekmektedir. Yani domates ve yumurtaların boyu eşitse 4 domatese 6 yumurta kırılmalıdır ancak 4 yumurta tam kırılacak 2 yumurtanın da sadece sarısı çırpılmak üzere kaba boşaltılacaktır. Çırpma işlemi sırasında mutlaka kara biber eklenecektir. Yumurta karabiberle çırpılacaktır. Az da olsa tuz ilave edilebilir. Yumurta sıvı hale gelene kadar çırpılacaktır.
- Peynir tadı:
Yumurtadan önce mümkünse rendelenmiş mümkün değilse iyice ince kesilmiş kaşar karışıma ilave edilecektir.
- Lezzet bombası finali:
Kaşar ilavesinden sonra (kaşarlar sünmeye başladığında) kara biberle çırpılmış yumurta tavaya dökülecektir. Ara ara tahta kaşıkla tavanın tabanı ile teması sağlanacak fakat tam karıştırılmayacaktır.
- Ateşten alınması gereken an:
Ne kuru ne cıvık daha doğrusu kolonyalı mendilden biraz daha nemli iken tava ateşten alınacaktır. Unutulmamalıdır ki siz tavayı ateşten aldıktan sonra yemek pişmeye devam edecektir. Öyle bir zamanlama ile almalısınız ki ekmeği batırdığınızda ne kuru nede cıvık bir parça kopartabilesiniz.
- Fırından ekmek alınması:
Ya çocuğu gönderip yada bir koşu gidip fırından sıcak ekmek alınacaktır ama ekmek mümkünse açıkta bırakılacak yada kağıda sarılacaktır. Kapalı kalan yada poşete sarılan sıcak ekmek ıslak olur. Menemen gevrek ekmekle yenir. Ekmeğin kenarları yumurta tavadan alınıp ağıza gidene kadar sert kalmalıdır.
- Afiyet olsun -
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder